Το πόδι του διαβητικού

Σαν διαβητικός πρέπει να προσέχετε τα πόδια σας. Όταν αρχίσουν τα προβλήματα στα πόδια του διαβητικού, η θεραπεία τους γίνεται δύσκολα. Αυτό το κείμενο απαντά σε βασικές ερωτήσεις σχετικές με τα προβλήματα του ποδιού του διαβητικού και δίνει πληροφορίες για την καθημερινή φροντίδα που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην πρόληψή τους.

Τι είναι η νευροπάθεια και πως καταλαβαίνω ότι έχω νευροπάθεια;

Nευροπάθεια είναι η σταδιακή απώλεια της λειτουργίας των νεύρων λόγω του διαβήτη. Η πιο συχνή και σημαντική αλλαγή είναι η απώλεια της αφής στα πόδια. H νευροπάθεια, συνήθως, επέρχεται σιγά σιγά. Μπορεί να μην το καταλάβετε στην αρχή γιατί είναι απουσία η μείωση της αφής. Είναι δύσκολο να είσαι ενημερωμένος για κάτι που δεν μπορείς να αισθανθείς μια κλινική εξέταση από το γιατρό σας και κάποια ειδικά τεστ μπορεί να βοηθήσουν για να γίνει διάγνωση.

H νευροπάθεια κάνει τα νεύρα να τρελαίνονται ή να μεταδίδουν ώσεις που εσείς αισθάνεστε σαν μουδιάσματα, γαργάλημα, απότομοι πόνοι, βελόνιασμα, αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος ή συνδυασμούς των παραπάνω.
Η πιθανότητα της εμφάνισης της νευροπάθειας αυξάνεται με την ηλικία. Όσο περισσότερο καιρό έχετε διαβήτη τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να πάθετε νευροπάθεια. Μερικές περιπτώσεις είναι ελαφρές ενώ άλλες είναι σοβαρότατες η σοβαρότητα της νευροπάθειας δεν ανταποκρίνεται της σοβαρότητας του διαβήτη.
Ή νευροπάθεια μπορεί να περιλάβει και τους αστραγάλους, τις κνήμες, και μερικές φορές τα χέρια. Τείνει να είναι σοβαρότερη στα πέλματα από την κάτω κνήμη. Η νευροπάθεια σπάνια παρουσιάζεται πάνω από τα γόνατα.

Τα υποδήματα

Η επιλογή ενός καλού υπόδημα του που παρέχει άνεση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών στα πόδια. Τα υποδήματα πρέπει να έχουν μαλακό εσωτερικό, με άνω τμήματα από μαλακό δέρμα που επιτρέπει την αναπνοή, όχι πλαστικό. Τα καλύτερα υποδήματα για τη νευροπάθεια είναι τα βαθιά υποδήματα με πέλμα που διαμορφώνεται.

Οι ασθενείς με νευροπάθεια πρέπει να φορούν ειδικά πέλματα που να παρέχουν άνεση στο πόδι. Πέλματα που είναι προσαρμοσμένα στο πόδι. Οι ασθενείς με νευροπάθεια πρέπει να αποφεύγουν υποδήματα με άκαμπτη σκληρή ενδοσόλα.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΕΛΜΑΤΟΣ

Ο πόνος που αισθανόμαστε μετά από έναν τραυματισμό ή κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας κώμα μπορεί να παίζει ένα προστατευτικό ρόλο προειδοποιώντας μας για βλάβη που υπάρχει. Τέτοιος πόνος μπορεί να υπάρχει στην πτέρνα, που επίσης μας προειδοποιεί ότι πρέπει να ζητήσουμε ιατρική περίθαλψη.

Ο πόνος στην πτέρνα είναι το αποτέλεσμα κακής λειτουργίας ανωμαλία στο βάδισμα που πιέζουν υπερβολικά το οστό της πτέρνας και τα μαλακά μόρια που συνδέονται με αυτό. Ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας χειρουργικής επέμβασης ή ενός τραυματισμού που συνέβη κατά το περπάτημα, ή ένα πήδημα σκληρή επιφάνεια, από κακοφτιαγμένο υποδήματα ή από υπερβολικό σωματικό
βάρος.

Ο πόνος της πτέρνας μπορεί να εντοπίζεται στο εμπρόσθιο πίσω ή κάτω μέρος της πτέρνας.

Το ανθρώπινο πέλμα είναι μια πολύπλοκη δομή. Αποτελείται από 26 οστά, πολλές αρθρώσεις, συνδέσμους, μύες και τένοντες κάθε πόδι είναι μοναδικό, αλλά πρέπει να έχει κάποιες δομικές προδιαγραφές.

Πλατυποδία είναι η ύπαρξη χαμηλής καμάρας και είναι αρκετά συχνή. Η πλατυποδία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας ανωμαλίας στην ευθυγράμμιση των οστών, έλλειψη ισορροπίας των μυών, μεγάλη ελαστικότητα των συνδέσμων ή συνδυασμός των παραπάνω.

Μια συχνή αιτία του πόνου της πτέρνας είναι ο άκανθας πτέρνας, μια οστέινη ανάπτυξη στο κάτω, πρόσθιο μέρος της πτέρνας. Ο άκανθας ορατός στην εκ νέου γραφεία φαίνεται σαν ένα εξόγκωμα που μπορεί να εκτείνεται μπροστά μέχρι και ένα εκατοστό . Όταν δεν υπάρχει οστέινο εξόγκωμα η κατάσταση αναφέρεται σαν σύνδρομο του άκανθα πτέρνας.

Ο άκανθα φτέρνας είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του μυός του ποδιού και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μηχανικής έλλειψης ισορροπίας από τρέξιμο, από κακή επιλογή υποδημάτων ή παχυσαρκία.

Ο πόνος της πτέρνας και ο άκανθας πτέρνας συχνά συνδυάζονται σε μια φλεγμονή του ινώδους συνδετικού ιστού που διατρέχει το κάτω μέρος πέλμα τη επιφάνεια του ποδιού, από την πτέρνα μέχρι το μετατάρσιο. Παρουσιάζεται συχνά στους αθλητές που τρέχουν ή πηδούν πολύ και είναι πολύ επώδυνη. Η φλεγμονή μπορεί να επιδεινωθεί από υποδήματα που δεν παρέχουν κατάλληλη υποστήριξη, ειδικά στην περιοχή της καμάρας .

Η ανάπαυση παρέχει μόνο παροδική ανακούφιση.

Άλλες ασθένειες και πόνος της πτέρνας

  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Θυλακίτιδα ή νεύρωμα
  • H δυσμορφία του Haglund

Πρόληψη

Μια σειρά από προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή του πόνου της πτέρνας και των συνοδών ενοχλήσεων:

  • Τα υποδήματα πρέπει να ταιριάζουν καλά εμπρός πίσω και στα πλάγια και να έχουν μαξιλαράκι στην πτέρνα και απορρόφηση κραδασμών δύσκαμπτη σόλα και ενίσχυση στην πτέρνα.
  • Τα υποδήματα δεν πρέπει να έχουν υπερβολικό ύψος στην πτέρνα ή στη σόλα τέλειο καλή προετοιμασία πριν από την άσκηση.
  • Καλό ζέσταμα πριν από το τρέξιμο ή το βάδισμα και λίγες διατάσεις μετά.
  • Αρχίστε προοδευτικά κάθε αθλητική δραστηριότητα.
  • Μην υποτιμάτε την ανάγκη του σώματός σας για ανάπαυση και διατροφή.
  • Αν είστε υπέρβαρος χάστε βάρος.