Το πελματογράφημα είναι μια απλή και ανώδυνη διαγνωστική εξέταση των πελμάτων του ανθρώπινου ποδιού με τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

Μπορεί να γίνει σε ενήλικες και παιδιά για προληπτικούς λόγους, αλλά και για τη διάγνωση κάποιας πάθησης. Με το πελματογράφημα αποτυπώνεται ψηφιακά η μορφολογία του πέλματός μας στη στάση και στη βάδιση.

Η εξέταση γίνεται μετά από σύσταση ειδικού ορθοπεδικού γιατρού ή φυσικοθεραπευτή και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Αυτό που, ουσιαστικά, μας δείχνει ένα πελματογράφημα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι τις πιέσεις που ασκεί το πόδι ενώ περπατάμε ή όταν στεκόμαστε.
Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης βάδισης πέλματος, συλλέγονται και απεικονίζονται ψηφιακά πληροφορίες σχετικά με τη μορφολογία του πέλματος.
Το πελματογράφημα χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Αυτά είναι η κλινική εξέταση, η στατική ανάλυση, η δυναμική ανάλυση και η κινητική ανάλυση.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διενέργεια του πελματογραφήματος συλλέγονται απαραίτητα δεδομένα για τη διάγνωση ανατομικών και λειτουργικών προβλημάτων με την βοήθεια του πελματογράφου.

Ο πελματογράφος είναι μια πλατφόρμα συνδεδεμένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε όλα τα σημεία του πέλματος. Το μηχάνημα του πελματογράφου καταγράφει τριων ειδών εξετάσεις: το στατικό , το δυναμικό και το εργοδυναμικό πελματογράφημα.

1) Στατικό πελματογράφημα : Σε αυτή την εξέταση θα σας ζητηθεί να σταθείτε ακίνητοι πάνω στην πλατφόρμα, ώστε να καταγραφεί η ποσοστιαία κατανομή φορτίων και πιέσεων που ασκούνται σε διάφορα σημεία του πέλματος.

2) Δυναμικό πελματογράφημα : Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί να περπατήσετε με κανονικό ρυθμό πάνω στην πλατφόρμα, ώστε να καταγραφούν οι πιέσεις που δέχεται το πέλμα ποδιού σε όλες τις φάσεις του βαδίσματος.

3) Εργοδυναμικό πελματογράφημα : Με τον τρόπο αυτό, θα ληφθούν πληροφορίες για την κατανομή του βάρους και των πιέσεων κατά την βάδιση, τον χρόνο βαδίσματος, τον τύπο καθώς και τον άξονα βαδίσματος.

Δυστυχώς λόγω της κακής ορθοπεδικής ποιότητας των περισσότερων προβλημάτων, της αύξησης του σωματικού βάρους και την έλλειψη ενημέρωσης για τη σημασία της εξέτασης του πελματογραφήματος όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από δυσφορία ή μέχρι και από σοβαρούς πόνους στα πέλματα ακόμα και μέχρι τα γόνατα τη μέση και τον αυχένα. Η γνώση προβλήματος, μπορεί να διορθώσει πολλές δυσαναλογίες.

Περισσότερο όμως τα έχουν ανάγκη:
• τα παιδιά
• ενήλικες με λόγους του επαγγέλματος π χ ορθοστασία
• αθλητές
• οι διαβητικοί
• οι υπέρβαροι
• άτομα με ορθοπεδικά και ανατομικά προβλήματα.

Σε τι βοηθάει ή τι θα κερδίσετε κάνοντας διορθωτικά πέλματα

  • Εξισορρόπηση των δυνάμεων στο σώμα σας ενώ περπατάτε
  • Καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών
  • Διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων
  • Ελάττωση της μυϊκής κόπωσης και του πόνου